Објављено од стране: Добрило Дедеић | мај 22, 2015

СЛ стартује са активностима за рехабилитацију црногорских четника

ostrogТим од седморице адвоката из Београда заступаће Српску листу, као подносиоца захтјева, и припаднике Југословенске војске у Отаџбини у процесима за рехабилатацију најбољих синова Црне Горе који су мучки ликвидирани зато што су бранили краља и Отаџбину у Другом свјетском рату.
Српска листа ће, наприје, поднијети захтјев за рехабилитацију четника, њих 25, који су 19. октобра 1943, након неправичног и формалног суђења, убијени под светим Острогом. На челу четника који су, на правди Бога, ликвидирани у окриљу највеће светиње Црне Горе, био је ђенерал Блажо Ђукановић коме је ,,пресудио“ пријеки идеолошки суд којим је руководио Блажо Јовановић. Егзекутори су имали судију, чланове суда, тужиоца и браниоца окривљених који су листом били из руководства комунистичко-партизанског покрета у Црној Гори. Блажо Ђукановић је у том тренутку био командант ЈВуО за Црну Гору, Боку и Стари Рас и јасно је да је рехабилитацијом ђенерала Михаиловића, по командној одоговорности, постала упитна и Ђукановићева ,,кривица“.
Појединачно суђење Блажу Ђукановићу и осталим припадницима ЈВуО, међу којима је био и др Јован Тошковић, лични изасланик Драже Михаиловића, трајало је толико да се лична кривица утврђивала у интервалу од четири до пет минута. Ревизијом тог поступка биће задовољена историјска правда.
Српска листа ће до краја ове радне седмице доставити захтјеве Архивском одјељењу Историјског инсититута Црне Горе, МУП-у Црне Горе и Војном архиву у Београду којима тражимо садржаје комплетних записника са саслушања Блажа Ђукановића и још 24 четника који су одлукама пријеког Суда ликвирани под Острогом у раним јутарњим сатима, 19. октобра 1943. године.  
Уколико правду не задовољимо пред црногорским, идемо пред међународне судове.
Још једном, да не би било медијске манипулације, изражавамо пуни пијетет и према свим јунацима који су се кроз партизански покрет супротставили окупатору од 1941. године и поготово дубоко уважамо оне који су, након рата, страдали због своје лојалности братској Русији.

Добрило Дедеић, предсједник Српске листе
Подгорица, 18. мај 2015

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: